Пропозиції до законопроекту «Про вибори народних депутатів України»

У Комітеті Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.М.Литвина були розглянуті надіслані ЗЕПУ «Райдугою» пропозиції до законопроекту «Про вибори народних депутатів України», який був підготовлений Робочою групою з питань удосконалення законодавства про вибори при Президентові України Вікторі Януковичу під головуванням міністра юстиції України Олександра Лавриновича – про це голові партії «Райдуга» Михайлу Гуцолу надав відповідь Голова зазначеного Комітету Верховної Ради України, Народний депутат України Олександр Омельченко.

 

Зокрема, в своєму листі від 08.08.2011р. О.Омельченко від імені Комітету висловив вдячність Михайлу Гуцолу «за активну громадянську позицію, за прагнення до вдосконалення українського законодавства та за велику роботу, проведену з аналізу розробленого Робочою групою законопроекту.». Також в листі було зазначено, що під час опрацювання зазначеного проекту закону Комітетом після того, як він буде внесений до Верховної Ради України, зауваження та пропозиції партії будуть взяті до уваги.

Голова ЗЕПУ «Райдуга», еколог Михайло Гуцол завжди відстоював позицію, що вживання наркотиків – це злочин проти себе та суспільства. Для запобігання вживання наркотиків молоддю, для запобігання поширенню наркоманії та незаконного обігу наркотичних засобів в Україні партією запропонований Президенту України Віктору Януковичу проект – «Вживання наркотиків: злочин проти себе та суспільства».

Президент України Віктор Янукович не залишає без уваги проблему боротьби із наркоманією в Україні. Про те, що заява ЗЕПУ «Райдуга» для можливої практичної реалізації Проекту, розробленого партією -«Вживання наркотиків: злочин проти себе та суспільства» – спрямована до міністерства освіти і науки, молоді і спорту партії повідомила Радник Президента з гуманітарних і суспільно-політичних питань Ганна Герман. Ми, зелені, вважаємо, що в Україні вже практично настала епідемія наркоманії: регулярно вживають наркотики за неофіційною статистикою – 5 млн. осіб! Кожен 5-й наркоман в Україні – це жінка! Від загального числа наркоманів: 20% – це школярі, 60% – молодь у віці 16-30 років, 20% – люди більш старшого віку. Виліковуються лише 2%. 98% наркоманів гинуть, переважно у 30-ти річному віці, залучаючи за собою до вживання наркотиків 13-15 чоловік…

ПРОЕКТ ВЖИВАННЯ НАРКОТИКІВ: ЗЛОЧИН ПРОТИ СЕБЕ ТА СУСПІЛЬСТВА
Зміст проекту: проведення широкомасштабної інформаційно-освітньої компанії у вищих навчальних закладах м. Києва, спрямованої на запобігання вживання наркотиків молоддю шляхом демонстрації 2-х годинної тематичної мультимедійної лекції «Вживання наркотиків: злочин проти себе та суспільства». Мета проекту: ознайомлення молоді із історичними, медичними, соціальними та правовими аспектами поширення наркоманії та незаконного обігу наркотичних засобів з метою запобігання поширенню цих негативних явищ серед найбільш вразливої категорії населення. Цільова аудиторія: студенти вищих навчальних закладів України Термін реалізації проекту : 12 місяців Кошторис проекту: 135000 грн. по м. Києву. По Україні – буде наданий на вимогу.
Автор проекту: кандидат юридичних наук, директор департаменту Зеленої екологічної партії України «Райдуга» з питань запобігання поширенню в Україні наркоманії та незаконного обігу наркотичних засобів О.П. Горох. Кількість виконавців проекту: 10.
ОБГРУНТУВАННЯ І ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ
Спеціалістами встановлено, що абсолютна більшість споживачів наркотиків почали вживати наркотики у молодому віці. Отже, очевидно, що проводити роз’яснювальну роботу про негативні наслідки вживання наркотиків, і, таким чином, формувати у свідомості молодих людей негативне ставлення до їх вживання, необхідно своєчасно. Руйнувати вже сформоване уявлення молоді про наркотики, підкріплене до того ж молодіжною субкультурою, доволі складно і частіше за все заняття безрезультатне. В остання роки з’явилося чимало публікацій в пресі, брошур, телепередач та фільмів, присвячених зазначеній проблемі. У цьому контексті не можна не зазначити про такі фільми як «Страх и ненависть в Лас-Вегасе», «Трафік», «Реквієм по мрії», «Тиски». Однак спеціалісти зазначають про те, що ці фільми містять, навпаки, завуальовану пропаганду наркотиків, Отже, і їх демонстрація має бути обмеженою. Серед робіт публіцистичного характеру заслуговують на позитивну оцінку, зокрема: «Десять причин, щоб не вживати наркотики», «Наркотерор проти України», «Мовчати про це злочин» (Реабілітаційний центр «Любов», м. Київ), «Вся правда про наркотики» (Організація «Narconon», м. Харків), «Правда про наркотик» (ВОБФ «Преображення», м. Луцьк), «Діти Пітера» (м. Санкт-Петербург). Водночас, варто зазначити, що всі ці фільми побудовані за принципом інтерв’ювання громадськості та колишніх наркоманів про негативні наслідки вживання наркотиків. Очевидно, що таких знань для того, щоб мати цілісне уявлення про те, що ж таке наркотики і чому їх небезпечно вживати, явно недостатньо. Бракує, так би мовити, системної інформації для того, щоб впізнавати «свого ворога в обличчя». На усунення саме цих прогалин в інформаційному «антинаркотичному» просторі України і спрямована 2-х годинна тематична мультимедійна лекція «Вживання наркотиків: злочин проти себе та суспільства». Лекція розкриває багато аспектів аналізованої проблеми. Змістовно вона представлена такими, зокрема, положеннями:
Вступ
Розділ І. Історія поширення та причини вживання наркотичних засобів і психотропних речовин
1.1. Історія поширення наркотиків.
1.1.1. використання наркотиків шаманами
1.1.2. використання наркотиків як лікувального засобу
1.1.3. вживання опіуму в опіумокурильнях
1.1.4. вживання наркотиків на світських прийомах
1.1.5. використання наркотиків під час війни
1.1.6. вживання наркотиків в часи руху «хіпі»
1.1.7. поширення наркотиків на території України
1.1.8. поширення наркотиків після розвалу СРСР
1.2. Кількість споживачів наркотиків в Україні
1.2.1. перебуває на обліку споживачів наркотиків (1986-2011)
1.2.2. Україна в розрізі областей
1.2.3. області-лідери за кількістю споживачів наркотиків
1.2.4. перебуватиме на обліку споживачів наркотиків (2011-2111)
1.2.5. можливий розвиток еволюції людства
1.3. Кримінологічна характеристика споживачів наркотиків
1.3.1. кримінологічна характеристика споживачів наркотиків за віком
1.3.2. кримінологічна характеристика споживачів наркотиків за соціальним статусом
1.3.3. кримінологічна характеристика за способом вживання
1.4. Основні причини вживання наркотиків
1.4.1. прагнення отримати «кайф»
1.4.2. прагнення відчути приналежність до молодіжної субкультури
1.4.3. вплив близьких, друзів
1.4.4. демонстрація оточуючим своєї незалежності
1.4.5. прагнення уникнути життєвих труднощів
1.4.6. конфлікти в сім’ї
Розділ ІІ. Поняття та характеристика найпоширеніших наркотичних засобів і психотропних речовин.
2. Класифікація наркотиків: за походженням; за характером впливу на організм; авторська класифікація.
2.1. Найбільш поширені наркотичні засоби в Україні.
2.1.1. Наркотичні засоби, отримувані з рослин роду коноплі
2.1.1.1. марихуана
2.1.1.2. гашиш
2.1.1.3. гашишна олія
2.1.2. Наркотичні засоби, отримувані з маку снотворного
2.1.2.1. опій
2.1.2.2. героїн
2.1.3. Наркотичні засоби, отримувані з листя коки
2.1.3.1. кокаїн
2.1.3.2. крек
2.2. Найбільш поширені психотропні речовини
2.2.1. амфетамін
2.2.2. ефедрин (первітин)
2.2.3. МДМА («екстазі»)
2.2.4. ЛСД
2.2.5. мескалін
2.2.6. псилоцибін
2.3. Сильнодіючі лікарські препарати та отруйні речовини
2.3.1. трамадол
2.3.2. летючі розчинники
Розділ ІІІ. Медико-соціальні спекти вживання наркотичних засобів і психотропних речовин.
3.1. Медичні наслідки вживання наркотичних засобів і психотропних речовин.
3.1.1. схема-опис для початківців
3.1.2. нудота, головокружіння, тремор, слабкість
3.1.3. захворювання нервової системи
3.1.4. захворювання імунної системи, СНІД
3.1.5. захворювання легенів
3.1.6. різке схуднення
3.1.7. пожовтіння шкіри
3.1.8. сепсис, некроз тканин, трофічні язви
3.1.9. абстинентний синдром
3.1.10. передчасне старіння
3.1.11. імпотенція, ослаблення репродуктивної функції
3.1.12. смерть
3.2. Психологічні наслідки вживання наркотичних засобів і психотропних речовин.
3.2.1. емоційна нестабільність
3.2.2. апатія
3.2.2. депресія
3.2.4. роздратованість
3.2.5. зниження інтелектуального рівня
3.2.6. втрата соціально значимих категорій
3.3. Соціальні наслідки вживання наркотичних засобів і психотропних речовин.
3.3.1. відрахування з навчального закладу, звільнення з роботи
3.3.2. конфлікти в сім’ї
3.3.3. конфлікти з оточуючими
3.3.4. проблеми із законом
3.3.4.1. заняття проституцією
3.3.4.2. заняття наркобізнесом
3.3.4.3. вчинення корисливо-насильницьких злочинів
3.3.5. нещасні випадки
Розділ ІV. Правові заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів і психотропних речовин.
4.1. Цивільно-правова відповідальність за незаконні дії з наркотиками.
4.2. Адміністративна відповідальність за незаконні дії з наркотиками.
4.3. Кримінальна відповідальність за незаконні дії з наркотиками.
Заключне слово.
Необхідно відмітити, що кожен із зазначених пунктів плану лекції розкривається за допомогою фото- і відеоматеріалу. Власне і сама лекція – є керованим фільмом. Загалом, при створенні лекції використано близько 100 фотографій і малюнків «антинаркотичної» спрямованості; фрагменти із 50 художніх та документальних фільмів; 85 нормативно-правових акти; 172 монографій та навчальних посібники; 38 антинаркотичних веб-ресурсів. Значно підсилює ефект від перегляду лекції двохстороння робота з аудиторією самого лектора (він має 10-ти річний досвід викладацької діяльності) та його помічників. Рецензенти лекції. Рецензентами лекції виступили провідні українські вчені, зокрема, доктор юридичних наук, професор А.А.Музика, доктор психологічних наук, професор С.Я.Яковенко, кандидат педагогічних наук, доцент М.О.Супрун. Ці вчені одностайно зауважили про те, що лекція має вагоме практичне значення для профілактики наркоманії в Україні і її можна (і потрібно) використовувати в навчальному і виховному процесі усіх навчальних закладів України. Апробація і ефективність лекції. Лекція «Вживання наркотиків: злочин проти себе та суспільства» була апробована в Київському національному університеті внутрішніх справ та Національному університеті «Києво-Могилянська академія», де отримала позитивні відгуки від студентів, які її відвідали. 97% респондентів, які були опитані після відвідування лекцій, – порадили б іншим переглянути лекцію; у 84% – зникло бажання спробувати вжити наркотики, а у 12% – зникло бажання вживати наркотики.
«Суттєво покращити ситуацію в країні та надати їй правильний імпульс розвитку здатні лише люди з новими думками, ідеями та підходами» – зазначив в листі до Михайла Гуцола Народний депутат України, голова Уряду Змін Арсеній Яценюк. Народний депутат також зазначив, що інформація ЗЕПУ «Райдуга» щодо необхідності внесення низки поправок до проекту закону «Про вибори народних депутатів України» ретельно вивчається командою фахівців і буде обов’язково врахована з метою ініціювання поправок до вже діючого закону. На зауваження партії до проекту закону «Про вибори народних депутатів», надіслані до фракції «Народної партії», відповідь голові ЗЕПУ «Райдуга» Михайлу Гуцолу надав Народний депутат України Сергій Гриневецький. В листі народного депутата зазначено, що «надані Вами зауваження та пропозиції щодо законопроекту «Про вибори народних депутатів України», підготовленого Міністерством юстиції України, розглянуті. Після внесення та реєстрації у Верховній Раді в установленому порядку вказаного законопроекту викладені Вами пропозиції будуть взяті до уваги». 39 партій сказали тверде – «НІ» новому проекту закону «Про вибори народних депутатів». 23.06.2011 в Верховній Раді України за ініціативи голови «Європейської партії», Народного депутата М.Катеринчука відбувся круглий «Чи матиме народ право обирати?». У засіданні прийняв участь голова ЗЕПУ «Райдуга» Михайло Гуцол. У своєму виступі, який йому надали одному із перших, М.Гуцол зазначив, що в запропонованому проекті закону не вистачає норми про 50%-ве представництво в Верховній Раді жінок та норми про можливість бути депутатом лише 2 скликання. На пропозицію М.Гуцола жваво відгукнулася та підтримала представниця партії «Жінки за майбутнє». Михайло Гуцол також наголосив, що ЗЕПУ «Райдуга» вже провела певну роботу і направила свої зауваження до проекту закону «Про вибори народних депутатів» до Президента України, Голови ВР України, міністерства юстиції, усім парламентським фракціям, окремим народним депутатам. І першими направили свої відповіді фракції Партії регіонів та «НУ-НС». Захід відбувся за участю послів, експертів, відомих політологів та політиків. Так, виступи мали Народні депутати України Анатолій Гриценко, Юрій Кармазін, Геннадій Задірко та Юрій Ключковський. Свої експертні думки висловили політолог Ігор Коліушко та заступник міністра юстиції Інна Ємельянова. Виступали також такі відомі політики, як О.Мороз, Й.Вінський, Л.Супрун, С.Ніколаєнко, Г.Крючков. Був присутній і автор альтернативного проекту закону «Про вибори народних депутатів» Народний депутат, член партії «Народна влада» Володимир Каплієнко. Усі пропозиції присутні партії зафіксували у резолюції круглого столу, перебіг якого та власне саме підписання документу 23.06.2011 транслювали «5 канал» та канал ICTV. Підписаний документ планується довести до Президента України, Кабінету Міністрів, керівників парламентських фракцій, Венеціанській Комісії. ЗЕПУ «Райдуга» продовжує співпрацювати із усіма парламентськими фракціями Надіслані пропозиції та зауваження партії щодо проекту закону «Про вибори народних депутатів України» були уважно розглянуті депутатською фракцією Партії Регіонів, про що в листі від 14.06.2011р. голові ЗЕПУ «Райдуга» М.Гуцолу повідомив перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов. Зокрема, на зауваження партії щодо проекту закону «Про вибори народних депутатів України» миттєво відреагував голова фракції «Наша Україна-Народна самооборона» Микола Мартиненко. Так, в своєму листі від 03 червня 2011 року він зазначив, що він просить Олександра Омельченка як члена депутатської фракції «Наша Україна-Народна самооборона» та голову Комітету ВР України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянути надіслані пропозиції ЗЕПУ «Райдуга» щодо означеного проекту закону, який надійшов на ім`я М.Мартиненка. 31 травня 2011 року ЗЕПУ „Райдуга” надіслала до Міністерства юстиції свої зауваження до проекту закону „Про вибори народних депутатів України”, в яких йдеться не тільки про скасування 5%-ого бар’єру і бар’єру взагалі, а і про багато чого іншого, що порушує права виборців і рівність партій і про це чомусь не говорять по телебаченню, а усі переймаються тільки величиною „прохідного бар’єру”. Із заявами підтримати зміни до законопроекту голова партії Михайло Гуцол звернувся до Президента України В.Януковича, Голови Верховної Ради України В.Литвина, Голови фракції Партії Регіонів О.Єфремова, голови фракції „Блок Юлії Тимошенко-Батьківщина” І.Кириленка, Голови фракції „Наша Україна-народна самооборона” М.Мартиненка, Голови фракції Комуністичної партії України П.Симоненка, Голови фракції „Блок Литвина” І.Шарова, голови депутатської групи „Реформи заради майбутнього” І.Рибакова та до народних обранців, які завжди приймають активну участь в обговоренні законопроектів: до Народного депутата України, голови партії „Фронт змін” А.Яценюка, Народного депутата України, голови партії „Громадянська позиція” А.Гриценка та до Народного депутата України, голови „Партії захисників Вітчизни” Ю.Кармазіна››. Мінюст призначив Нараду для політичних партій для обговорення законопроекту „Про вибори народних депутатів України”. Михайла Гуцола, як голову Зеленої екологічної партії України „Райдуга”, на Нараду письмово запросив особисто міністр юстиції Олександр Лавринович. В Новому законі про вибори народних обранців, зокрема:
• є поняття „проміжні вибори”, „повторне голосування” та „повторні вибори”;
• надається право дільничним комісіям складати „Уточнений” протокол без перерахунку бюлетенів та без узгодження із ЦВК;
• декларація про майно та доходи буде подаватись кандидатами прямо до податкової інспекції;
• не передбачено плакатів партій на виборчих дільницях;
• вже не можна буде поскаржитися у виборчі комісії на нижчестоящі, а усі скарги потрібно буде подавати тільки до суду; агітація – тільки за кошти партій. Те, про що так жваво обговорює преса та різні Ток-шоу – 5%-ий бар’єр, ліквідація блоків партій – також має місце у запропонованому законопроекті. Під 2 млн. гривень планується грошова застава для політичних партій та біля 12 тис. грн. – для мажоритарщиків. Представлений законопроект містить 148 сторінок, що на 42 сторінки менше ніж існуючий закон. 23 Травня 2011 року Планується зустріч Михайла Гуцола із Главою держави – Президентом України Віктором Януковичем по проекту партії „Боротьба з наркоманією”. 07 квітня 2011р. Президенту України В.Ф.Януковичу Заява проти винищення безпритульних тварин Шановний пане Президенте, Вікторе Федоровичу! Проблема безпритульних тварин, на жаль, є болючою проблемою для України. Місцеві органи влади намагаються взяти цю проблему під контроль, проте їхні засоби важко назвати гуманними – нам, „зеленим” екологам „Райдуга”, стало відомо, що нібито українські власті хочуть запровадити тотальну евтаназію для бездомних собак, оскільки програму з їх стерилізації скорочено через брак фінансування, а притулки для тварин переповнені. Ми, професійні екологи, вважаємо, що тотальна евтаназія /умертвіння тварин/ – є не що іншим, як масове вбивство чотирилапих. І це вже є негуманним ставленням до тварин в Україні і є не тільки прямим порушенням законодавства щодо поводження із тваринами, а й суттєво підриває імідж нашої країни в контексті проведення чемпіонату Європи з футболу в 2012 році. Ми просимо Вас, пане Президенте, вплинути не тільки на керівництво міст, які будуть приймати Євро 2012, а й на місцеву владу по всій України з метою винайдення ними коштів для стерилізації собак, аби припинити і не допускати в подальшому масові вбивства братів наших менших, бо вони як і ми є частиною нашої Природи, а людство, котре знищує Природу – приречене на загибель!.. З повагою, Голова ЗЕПУ „Райдуга”, еколог Михайло Гуцол. 21 березня 2011р. Президенту України В.Ф.Януковичу Заява еколога Михайла Гуцола. Шановний пане Президенте, Вікторе Федоровичу, Я особисто впевнений, що атомна енергетика приведе людство до неминучої загибелі. А тому ми повинні зробити все, щоби в Україні була прийнята Державна Програма для безпечного використання джерела енергії – атомної енергетики. В Україні багато є джерел енергії, які є безпечною альтернативою атомній енергетиці: сонячна, вітрова, інші. Але на жаль, в нашій країні немає місця розвитку джерел енергії, альтернативних атомній енергетиці. Людство, котре використовує атомну енергетику і при цьому не думає за свою безпеку (про це свідчить катастрофа, що відбулася в Японії) – таке людство приречене на загибель, і, як цивілізація, зникне з Землі! А тому я – лідер „зелених” екологів – закликаю Вас, пане Президенте, заборонити в Україні будівництво атомних електростанцій! Прошу Вас, шановний пане Президенте, Вікторе Федоровичу, усе зробити, щоб моя заява була Вами розглянута, а також задоволена. З повагою, Голова ЗЕПУ „Райдуга”, еколог Михайло Гуцол. 21 березня 2011 року Президенту України В.Ф.Януковичу Заява партії Шановний пане Президенте, Вікторе Федоровичу Зелені екологи „Райдуги” просять Вас залучати до праці в (Мінприроди) Міністерство охорони навколишнього природного середовища України тільки фахівців – екологів, а не музикантів, військових, спортсменів, тощо… З повагою, Голова ЗЕПУ „Райдуга”, еколог Михайло Гуцол. 25 лютого о 14 годині під час прямого телевізійного спілкування Президента України із народом Михайло Гуцол від імені партії у прямому телефонному режимі привітав Президента України Віктора Федоровича Януковича із першою річницею його Президентства. Миттєво відреагувавши на теми, що були порушені під час прямого ефіру, Михайло Гуцол попросив Президента України Віктора Януковича на особисту зустріч із Гарантом Конституції, щоб проінформувати його щодо дійсного та реального стану навколишнього природного середовища та довкілля України. Також Михайло Гуцол наголосив, що при цій можливій зустрічі партією буде запропоновано спеціально розроблену Програму щодо боротьби із наркоманією в Україні. Спеціаліст, який прийняв дзвінок Михайла Гуцола у прямому ефірі, запевнив, що дзвінок і пропозиція про зустріч зафіксовані, будуть обов’язково розглянуті у відповідному порядку і буде надана відповідь Президента.

Оцініть статтю
Зелена екологічна партія України «Райдуга»
Додати коментар